Dedektifler, yasalara uygun şekilde istenen konuda araştırma yapmakta ve delil toplamaktadır. Yasalara uygun şekilde çalışması bir yasası olduğu anlamına gelmemektedir.
Dedektiflik Yasası Değil Tasarısı
Dedektif yasası varmı sorusunun cevabı net bir şekilde hayırdır. 1194 yılında 3963 sayılı kanun dedektiflik kanunu olarak tasarlanmış ama tekrar değerlendirilmek üzere geri gönderilmesi sonucu bir tasarı olarak kalmıştır. Halen daha meclis arşivinde durmaktadır. Başarılı ve köklü firmalar yasanın çıkması için çabalamaktadır. Çünkü ne olduğu belirsiz, hiçbir iletişim bilgisi olmayan sözde dedektifler, insanları kandırarak dolandırıcılık yapmaktadır. Yasa çıktığı takdirde bunların önüne de geçilebilecektir. Böylelikle sahtekarlar mesleğin adına leke süremeyeceklerdir. Bu sayede gerçek dedektifler işlerini rahatça yapabileceklerdir.
Dedektiflik Yasası Yok Ahlakı Var
Dedektiflik yasası olmasa da, gerçek dedektifler belirli etik kuralları ve ahlak kuralları çerçevesinde çalışırlar. Araştırmalarını tehdit gibi kötü amaçlı kişilerin kullanmasına fırsat vermezler. Hem müşterilerini hem de araştırdıkları kişileri suistimal etmezler. Elde ettikleri bilgi ve delilleri kötü amaçlı kullanmazlar. Kendi çıkarları için de kullanmazlar. Bu noktada, etik ve ahlaki değerlere sahip, güvenilir bir dedektif seçimi büyük önem kazanmaktadır. Bu yüzden kendini ispatlamış, güvenilir firmalar ile çalışmak en mantılı seçenektir. Dedektif seçiminde kişinin iletişim bilgilerinin tam olduğundan, ulaşılabilir resmi bir adresi olduğundan emin olunması tavsiye edilir. Ayrıca taraflar arası gerçekleşecek olan hizmete detayları ile sözleşmede yer verilmelidir. Bu iki taraf içinde en iyisi olacaktır.